Novosti

primer teksta podnaslov

Upis hipoteke u katastar nepokretnosti

Za upis hipoteke u katastru nepokretnosti, potrebno je pribaviti nekoliko važnih dokumenata, ali i platiti taksu, kao i naknadu za upis hipoteke. Kako biste detaljno znali šta je sve potrebno prikupiti, kao i koliko novca pripremiti, predstavićemo vam ovom prilikom najvažnije.

Prvenstveno da biste mogi da upišete hipoteku u katastru nepokretnosti morate imati ugovor o hipoteci, kao i založnu izjavu ili umesto nje, sudsku odluku u originalu ili overenu fotokopiju.

Ako se hipoteka upisuje na objektu ili posebnom delu objekta u izgradnji, potrebno je priložiti i pravosnažnu građevinsku dozvolu. Važno je naglasiti da, sve one nepokretnosti koje su osnov za upis hipoteke moraju biti označene prema podacima katastra nepokretnosti.

Troškovi upisa

Osim neophodne dokumentacije, upis hipoteke u katastru nepokretnosti prati i nekoliko novčanih izdataka. Pre svega potrebno je platiti republičku administrativnu taksu koja iznosi 680 dinara. Nakon toga plaća se i usluga Republičkog geodetskog zavoda, odnosno naknada za upis hipoteke koja trenutno iznosi 8.652 dinara plus 0.2 odsto od vrednosti potraživanja, koje se obezbeđuje hipotekom. Kako se navodi na sajtu Republičkog geodetskog zavoda maksimalni iznos naknade za upis hipoteke je 144.200 dinara.

Više o ovim, ali i drugim poslovima, koje možete obaviti u RGZ pogledajte na sajtuwww.rgz.gov.rs. Takođe, ako se suočite sa nekim od problema prilikom uknjižbe ili upisa nepokretnosti pišite nam na pitanjacitalaca@halooglasi.com i mi ćemo pokušati, uz stručnu pomoć, da vam isti rešimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.